Lövstabladet      Nr 1     2006

Valda delar

   

Nytt datum för årsmötet

måndag 3/4  18.30

 

 

 

Vart tog träden vägen?

 

 

Hösten 2004 togs bilden på dessa björkar i vacker höstskrud. Ryktet sade att de eventuellt skulle försvinna. Ingenting hände dock och hela sommaren fanns de där som vanligt. Men så en dag på sensommaren kom så beskedet att något var på gång. Lövstabladet kastade sig på cykeln och for till platsen och bevittnade vad som hände. Två män var ivrigt sysselsatta med att se till att ryktet blev sant.Vi sade tack och farväl till träden och beskådade hur duktiga trädfällarna var. Skulle anslagstavlan gå i bitar eller skulle den klara sig.

Ni minns väl inbrotten i höstas kring Hulthstugan. Det är helt ofattbart att någon helt fräckt tömde kannan vid Örtagården.bara någon dag därefter. Mitt på dagen satt en man och räknade pengar framför ögonen på en av våra medlemmar. Hur fräck får man vara. Arnold kunde efter informationen bara konstatera i vilken riktning personen försvann. Sorgligt men faktiskt väntat försvann här c:a 300:-!

 

                                        Stölder!

 

 

Örtagården

Inför vintern är det inte bara funderingar på hur årets kryddor skall skyddas och förvaras under vintern utan Arnold är redan igång med nya spännande projekt inför nystarten i vår. Här ser vi de egenhändigt tillverkade "träburkarna", som blir nya Myntakullen 2006. Här snickras det på nya "Myntakullen". Vi följer med spänning vad som händer här under hösten och vintern. Kanske blir det trots allt en liten springbrunn här till sommaren. En sak vet vi i alla fall: Arnolds huvud är fullt av nya spännande idéer.      PS! I Östergötland är "trädburk" = blomkruka.

   

 

Uppvisningslott

 

En F-lott finns kvar på södra sidan av vägen. (Vinnare bästa F-lott 2005) Den ligger i anslutning till Örtagården och är tänkt att bli "ett smakprov" på hur fint det kan vara. Besökare vid Örtagården skall se den och lockas att arrendera en egen lott.  Det finns ju fortfarande lediga F-lotter (oktober 05)

Vattnet avstängt från 17/10

I mitten av oktober är det alltid dags att stänga av vattnet för vintern, så även i år. Vattenlaget ( Saari och Ove) gjorde ett bra jobb och allt gick bra. Tänk på att ALLA kranar skall förbli öppnade hela vintern, annars förstörs packningarna. När vattnet kopplas på igen i vår stänger vattenlaget samtliga kranar.Du vet väl att du lätt kan se om vattnet är av eller påkopplat? När vattnet är påkopplat är flaggorna vid Hulthstugan och Örtagården hissade och givetvis tvärt om. Glöm nu inte att låta kranarna förbli öppnade. Kontrollera gärna att så är fallet.
Sveriges landskapsäpplen        

 

Skåne: Aroma

Blekinge: Melonäpple

Halland: Brunnsäpple

Småland: Hornsberg

Öland: Ölands kungsäpple

Gotland: Stenkyrke

Bohuslän: Veseäpple

Värmland: Stenbock

Närke: Sickelsjö vinäpple

Sörmland: Åkerö

Västmanland: Fagerö

Uppland: Bergius

Dalarna: Tunaäpple

Västergötland: Kavlås

Ångermanland: Kramfors

Västerbotten: Transparente blanche

Norrbotten: Silva

Lappland: Rescue

Östergötland: Gyllenkroks astrakan

Dalsland: Oranie

 

Hälsingland: Bergviksäpple

Gästrikland: Malmbergs gylling

Härjedalen: Rött kaneläpple

Jämtland: Rödluvan

 

Oktoberjobb

När odlingssäsongen är över tror väl många att det blir öde och tomt på området. Så är inte fallet på Lövsta. En hel bataljon ställde upp för att ta vara på (återvinna) allt ris som blivit kvar bl.a från de fällda björkarna vid anslagstavlan. Maskiner hade man lånat på Riddersvik och allt sly blev till fint flis som säkert kommer till användning. Efter väl genomfört arbete var det dags för fika , som enligt tillförlitlig källa ordnades av ordförande Ingrid.Att vi har en mycket aktiv förening behöver nog ingen betvivla. Det är bara att regelbundet ta en promenad över området så syns det tydligt. Mycket bra tycker Lövstabladed

Gösta Svensson:

Under hösten har en stor hög av ris samlats ihop av medlemmarna. Meningen var först att bränna högen men efter beslut från styrelsen bestämdes istället att hyra plantskolans stora flistugg och göra flis av högen. Allt flis skall sedan hämtas av plantskolan. Den 13.e Oktober samlades ett glatt gäng för att jobba med riset. Närvarande var: Inge, Roland, Ove, Saari, Arnold, Gösta, Margareta, Ingrid och Rune. Efter lite strul med maskinen kom vi igång. Alla jobbade med att dra fram riset till maskinen som likt jätten Glufs-glufs slukade allt med en imponerande aptit. Efter en timmes hårdkörning bjöd ordförande Ingrid på fika och godis. När arbetet skulle fortsätta tyckte dock maskinen att den fått nog för dagen och ville ej vara med längre (hydralpackning brast). Arbetet fick därför avbrytas efter halva jobbet, men fortsättning följer när maskinen är reparerad. Efter väl förrättat värv om så avbrutet så samlades gänget hos Inga och Lasse S 15 där de bjöd på köttsoppa och eftersnack

 

Redan i november har Myntakullen 2006 börjat ta form.

De "träburkar" som omtalades på sidan 2 är nu på plats och vad var annat att förvänta sig. Arbetet fortskrider alltså även under höst/vinter.Vi fann ju en vit plastpåse i Örtagården och här har vi beviset av vad som fanns under skynket. Vissa efterforskningar ( som var mycket lätta att göra) förde tankarna direkt till Arnold och Gösta S. En brunn!

Det hade grävts i gräsmattan mellan Örtagården och närmaste stugtomt. En mycket fin nyhet kommer alltså att finnas inför 2006. Det är bara att längta till en ny säsong i Sinnenas Örtagård

Byggstart november 2005

Novemberdag på Kollo

Många tror säkert att det är tyst och stilla. Inte alls! Se bara 20/11

Full fart på bygget och dessutom…………..

 

Vem kunde tänka sig att få se aktiviteter på tre F-lotter sida vid sida denna "vinterdag". Kompostering av pumpor var bl.a ett av göromålen.Vid stuga 5 var det visning för försäljning. En strid ström av intresserade från interna kön passerade över tomten . Tomas Hjelm var som vanligt på plats vid stugförsäljningar.Området kan verkligen vara vackert en sådan här fin höst/vinterdag när den första snön har pudrat marken.Ett vackert äppelträd fångades av kameran liksom ett spaljerat fruktträd en bit därifrån.Vi får se vilken eller vilka som blir lyckliga ägare till stuga 5.

 

Rådjuren kan känna sig lugna

Styrelsen har skrivit till SDF angående rådjurens härjningar, och fått svaret att inga friska rådjur längre ska skjutas. Våra grödor får vi skydda på annat sätt. Anslagspengarna räcker inte till att skjuta rådjur, vilket man tidigare gjort. Skadedjursenheten har tidigare hållit stammen nere. Vi får alltså snällt finna oss i att bjuda rådjuren på lite godis.

Vilken typ av julmarknad vill vi ha?

I december drar stadens alla julmarknader igång. Hässelby bidrar med några stycken varav två i vårt närområde. Även i år var det konkurrens mellan Riddersvik och våra vänner i Kyrkhamn. På Riddersvik var man som vanligt tvungen att betala entré för att få köpa sig en korv. I kyrkhamn var det helt gratis till och med att baka tunnbröd och dricka äppelglögg. Smart marknadsföring! Detta upplägg borde tilltala fler och därmed jublar redaktionen.

Elroffe inspekterar nya elskåpet

Den 22/12 var "gänget" igång för att färdigställa väg och elinstallationerna på nya området innan vintern slår till på allvar. Anslutningen till huvudkabeln sker på Peivis tomt. Roffe inspekterar det nya el-skåpet med kabelskyddsrör i snö och is innan arbetslaget med fotografen Rune Wiklund i spetsen bäddade in allt i sand.Arnold och Gösta vilar, men har full koll på att Roffe stänger el-skåpet ordentligt. "Det känns skönt att vi kommit så långt med väg, vatten och el trots att vädrets makter inte varit nådiga", låter Rune meddela till Lövstabladet.

 

     Synligt och osynligt ideellt arbete i vår Koloniträdgårdsförening.

 Ett koloniträdgårdsområde kräver mycket arbete och underhåll för att de gemensamma områdena ska leva upp till de krav som ställs av kommunen och föreningens egna stadgar.  Merparten av våra medlemmar deltar flitigt vid arbetsdagarna, men därutöver görs stora insatser främst av några få. Jag känner det viktigt att synliggöra detta fr a för att vi alla måste reflektera över situationen. Måste vi inte alla engagera oss mer i det gemensamma arbetet? Många av dem som nu arbetar intensivt på kolonin med de allmänna ytorna (synligt arbete) är inte helt unga, och kanske tröttnar de både till kropp och vilja en dag och då är det nödvändigt att det finns många som är villiga att arbeta med ”det allmänna”.

 Osynligt arbete utförs i stor omfattning av t ex Tomas Hjelm och Annika Hjelm-Lindeberg, stugprojektens ansvarige, av Christian Höhnel i  arbetet med F-lotterna, av värderingsgruppen bestående av Tomas Hjelm, Roland Eriksson, Christian Höhnel och Inger Andersson, av vattenlagets Ove Lundberg och Mikko Saari och av stugfogden Margareta Eriksson.

 För att vi ska få mer insikt om vad de osynliga arbetena innebär  kommer Lövstabladets redaktör Jonny Jilderin att under våren intervjua de ansvariga inom olika arbetsområden.

 Ingrid Wiklund

Ordförande

El-Roffe på nya uppdrag

En vacker solig men kall dag i februari tittade vi in på Hässelby museum. I källaren hördes en bekant röst. El-Roffe talade till en mycket intresserad grupp om sina minnen från barndomen i Smedshagen. Då tidningens redaktion nu finns i detta område lyssnade vi gärna på föredraget . Flera av våra medlemmar var på plats.

Nästa nummer utkommer i slutet av maj