Lövstabladet

Höstnummer

2008

Nummer 4

22/12                                                                                                        

Årets kortaste dag. Vintersolståndet 21/12
Så där ja......Nu vänder det.

Det blir bara ljusare och ljusare

Välkommen till Lövstabladet   2009

14/12  
F43   Nybyggare ?
Vad är det som händer på F43?

Lövstabladet undersöker och återkommer.

Styrelseprotokollet från 12/11 finns nu på hemsidan.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

önskar   Lövstabladet 

 

10/12
Årets sista styrelsemöte på Hässelby muséum
Till sista styrelsemötet för året blev även övriga funktionärer inbjudna. Rolf Bråsäter hade som vanligt ordnat till en god smörgåstårta. 

Kaffe och glögg givetvis!  Vi såg en film om Hässelby och därefter diskuterades vikten av att få till en bättre vintertoalett och behovet av vissa renoveringar på bl.a Hulthstugan.

En arbetsgrupp tillsattes som träffas redan 10 januari. Vi tackar för en trevlig kväll.

30/11
Naturvandring 1:a Advent
>>>>>Läs mer<<<<<
29/11  
Nu även på vintern! Tydligen...
Vilken vecka!

Först snöstorm och riktig vinter i några dagar och sedan

mildväder igen. Inget konstigt med det, men att mördarsniglarna

var ute och kröp i samband med advent gillar jag inte.

27/11

Naturvandring med årstidstema    30  november kl 10.00

Fira 1:a advent i Kyrkhamn   Kan det bli bättre?
Så kom då vintern till slut - så länge det nu varar. Hur som helst så inbjuder vi till vandring i Kyrkhamn på söndag, 1:a advent. Dagens teman är mossor och lavar samt konsten att överleva vintern. Tillsammans med Pelle Holmberg tar vi en promenad ut i skogen och letar efter växter lämpliga för kransar, julprydnad och överlevnad. Tillbaka i Kyrkhamn möter Janne Sääf med äppelglögg, fika och hembakt bröd. Vid brasan diskuterar vi olka strategier för djur och växter att överleva under kalla vintrar.Samling vid Ingenjörsvillan kl 10 ( Avslut c:a 13).
Kläder efter väder och för vandring i skog och mark. Välkomna!
     <<<<  7 stycken sist!   Denna gång dubblar vi ! MINST
19/11                                                                                                     20/11  
Vad är det för "mystisk" bil? 

Finns på vår parkering sedan i somras.

20/11  Bilen snart borta enl. Roffe B  Tack!

Tiden går fort och snart är det dags för nästa

vandring i Kyrkhamn med Janne och Pelle.

Kommer Du?   30/11

26/10
Sju tappra / Inte besvikna. 

>> Till Gåseborg  <<<

22/10                                                                                                                                             24/10

Hej alla,

Om ni inte vet det så har man satt upp små runda vita plastgrejer på dörren på en del av våra elskåp utanför stugorna, jag har nu pratat med Fortum och funnit ut att detta är en typ av sändare som skall förstärka signalen från elskåpet om man har för svag signal, därför har inte alla fått dessa små runda plastsaker uppsatta utan bara de som har för svag signal.

 Då var det mysteriet löst, jag har nämligen fått en sådan på mitt elskåp och undrat varför!

 Ha en bra vecka!   Lillan  

Snart stängs vattnet av!  Antagligen mitten vecka 44

Naturvandring till Gåseborg 26/10  10.00

Förra vandringen regnade tyvärr bort, men nu gör vi ett nytt försök!Under Pelle Holmbergs ledning beger vi oss till Gåseborg. På vägen samlar vi skatter ur skogens skafferi och upptäcker hur naturen börjar förbereda sig inför vintern. Tillbaka i Kyrkhamn möter Janne Sääf som vanligt med kaffe, te och hembakat bröd, denna gång till diskussioner om våra årstidsflyttande fåglar, däggdjur och insekter.Samling vid Ingenjörsvillan kl 10 

Avslut c:a 13.
Kläder efter väder och för vandring i skog och mark.

15/10 
Vi hälsar Birgitta välkommen till Lövsta.

F-lott 37 har fått en riktig "ansiktslyftning"

de sista veckorna.

Enligt tillförlitliga källor kommer vattnet vara

påkopplat ytterligare någon vecka.

5/10
Naturvandring med årstidstema. Tyvärr inställt pga av mycket dåligt väder     Vi ses 26/10 Lövstabladet besöker Fältskolan 8/10. 6A Björnbodaskolan       

Klicka på bilden

30/9   
Info om grytet vid kolonin Naturvandring med årstidstema - 5 oktober kl 13.00
Läste på kolonins hemsida om att Sylvia undrade över grytet nordost om kolonin. Det är ett mycket gammalt grävlingsgryt. Jag har följt det i mer än två decennier och det var gammalt redan då. Det är fortfarande aktivt och närde i våras fram en stor kull med ungar. Periodvis har även räven huserat i en del av grytet men de sista fyra åren tycks värden ha sparkat ut sin hyresgäst. Det finns mycket mer att berätta om detta gryt men det kanske får bli på någon årstidsvandring framöver. De börjar förresten igen nu på söndag med en vandring till Gåseborg.  Hälsningar Janne S Under Pelle Holmbergs ledning beger vi oss till Gåseborg. På vägen samlar vi skatter ur skogens skafferi och upptäcker hur naturen börjar förbereda sig inför vintern. Tillbaka i Kyrkhamn möter Janne Sääf som vanligt med kaffe, te och hembakat bröd, denna gång till diskussioner om våra årstidsflyttande fåglar, däggdjur och insekter.Samling vid Ingenjörsvillan kl 13 ( Avslut c:a 16).
Kläder efter väder och för vandring i skog och mark.
Pris: 100:-
28/9
Årets sista bokade gruppbesök
Örtagårdsmästaren har haft storfrämmat i Örtagården 26/9.  30 personer från Hässelby SPF:s pensionärsförening gästade honom.
Varma hösthälsningar
Margareta S
22/9       Örtagården
Fredagen den 19/9 fick Örtagården besök av en klass från särskolan i Hässelby Gård. Träffen var bokad till 11.00 men redan vid halv tiotiden kunde Örtagårdsmästaren notera att alla var på plats. Nyfikna på allt, särskilt bikupan, följde elever och lärare Arnolds guidning. Populärt? Skulle tro det. Gruppen stannade kvar långt efter det att förevisningen var slut. Några elever lade märke till dikterna och lovade att själva bidraga med flera. 

Örtagårdsmästaren väntar redan........

 

Till helgen kommer årets sista bokade grupp 

 

22/9    Var på besök i Södra Årstalunds koloniområde i dag, och vill dela med oss lite av vad vi såg.
Södra Årstalunds koloniområde ligger väldigt vackert bakom Södersjukhuset ner mot Årstaviken.
Hela området ligger högt, och sluttar i söderläge ner mot viken. Både stugorna och tomterna "klättrar"
på sluttningen och är lite mindre än våra, mellan tomterna går det trappor och smala grusgångar.
Mycket pittoreskt och väl värt ett besök.
Bilden med röda bär är bär från ett Mullbärsträd som planterades vid 60-årsjubileumet.
 
Hälsningar
Inger & Håkan S2
Jag hittade en bålgeting i komposten i lördags. Den åt plommon, sedan satte den sig på en slånkvist och putsade till sig och poserade villigt för kameran.
I går, söndag, var jag och några vänner och gick i skogen nordost om kolonin, kom fram till ett cirka 20-30 kvm stort område av mark täckt med sand, nedtrampade gångar och många stora gryt. Undrar om det var en grävlingskoloni? Men jag trodde inte att de grävde hålor bredvid varandra. Någon annan som vet? Hur som helst, skickar med några bilder!
Ha det så bra!
Hälsningar från Sylvia
21/9
Årgångståget 2008
Lövstabladet behövde lite omväxling. Inte bara gräva på lotten. Varför inte en nostalgitripp till Gävle med gammalt (nåja!)   tåg från 40-50-talet I Gävle dök då några bekanta ryggtavlor upp och sedan fanns de på varje bild. Känner ni igen dessa personer?
15/9                                                                                                          
Informationen från FSSK till våra medlemmar Höstgrävningen har startat!
Igår den 18/8 2008 hade FSSK:s arrende- och politikergruppen bokat möte med finansborgarrådet Sten Nordin, tyvärr hade han fått förhinder och vi träffade i stället biträdande borgarrådssekreteraren Thord Swedenhammar.
  
 Vi informerade honom om vad det innebär att vara kolonist och vad detta innebär för Staden. Vi pratade självklart om den värdering som
 exploateringskontoret gjort och gav honom FSSK:s och kolonisternas syn på de belopp som angivits. Thord Swedenhammar upplyste oss om att ärende fortfarande ligger på stadslednings- kontoret och att han inte kunde svara på när det skulle komma till finansroteln. Vi uppfattade, på vår fråga till honom, att FSSK skulle få vara remissinstans.
 
Så fort FSSK får något angående arrendena kommer vi att skicka ut detta till föreningarna. Det är då viktigt att Ni svarar omgående.
 Arrende- och politikergruppen

 Ha det bra     /  Martin

    
13/9
Städdag med höstmöte
Fint höstväder och många på plats vid årets sista arbetsdag. En stor styrka jobbade med en bit av vägen (stigen) bakon Örtagården. För att underlätta arbetet lånades en traktorgrävare från golfbanan.

Taket över uteserveringen vid Hulthstugen togs bort och givetvis klipptes det gräs och rensades ogräs i gemensamma gångar.

På mötet berättade Rolf att bruttointäkterna för oss på Kyrkhamnsdagen blev uppåt 10.000 om man slår samman servering och försäljningen vid Örtagården. Dessutom fick vi höra att det åter dyker upp olja i vår bäck!!!! Inte kul alls.

Bilder från dagen  <<<<<<<< Klicka

7/9
Kyrkhamsdagen      Succé  10 000 besökare!
Se bilder från dagen

Klicka på bilden med tåget

3/9
September och tid att ta upp potatisen. Glada gänget hjälps åt
På söndag ses vi i på Kyrkhamnsdagen